Devre Mülk Nedir? Nasıl Kullanılır?

Devre Mülk Nedir? Nasıl Kullanılır?

Devre mülk, bir konut biriminin mülkiyetinin belirli bir süre birden çok sahipli veya kullanıcı arasında paylaşıldığı sistemi tanımlar. Bu konsept genellikle tatil ya da turistik bölgelerindeki yaşam alanlarına yöneliktir. Adana'da satılık lüks dairelerin değişmeyen adresi Handan Karay İnşaat, devre mülk hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Ortak Mülkiyet Hakkı Sunar

Bireylerin bir araya gelerek satın aldıkları “ortak mülkiyet” yaklaşımını ifade eden devre mülk; hak sahiplerine yılın belirli dönemlerinde gayrimenkulü kullanma hakkı sunar. Söz konusu uygulama daha çok turizm ve tatil amaçlı yazlık ve termal tatil köylerini hedefleyen bir konaklama biçimidir. Konut belirli zaman aralıklarında dönüşümlü olarak kullandığı için bakım ve işletme masrafları hak sahipleri arasında paylaşılır.

Devre Mülk Nasıl Kullanılır?

Devre mülk, yılın belirli aylarında kullanmak üzere satın alınabilir veya kiralanabilir. Gayrimenkul ortakları, haklarını yakınlarına kullandırabilir ya da tamamen devredebilir. Bireyler mekânı kullanmadıkları takdirde kiralama seçeneğine sahiptirler. Mülk sahibinin yaşamını yitirmesi halinde ise gayrimenkulü kullanma hakkı mirasçılara (varislere) intikal eder.

Devre Mülk Nasıl Satın Alınır?

Devre mülkü satın almak için tapuda bazı prosedürlere ihtiyaç vardır. İşlemin ilk aşamasında satıcı ile alıcı/alıcılar arasında devre mülk sözleşmesi imzalanır. Bu protokol şu noktalar dikkate alınarak imza altına alınır:

  • Konut hangi tarihler arasında kullanılacak
  • Devre mülk sahibi hangi giderleri ödemekle sorumludur, (sözleşmede giderlerin kullanan kişiler tarafından karşılanacağı ifade edilir)
  • Ortak kullanım alanları üzerindeki hak ve yükümlülükler
  • Demirbaş malzemelerinin korunması

Kiralanan ya da belirli bir sürede kullanılmak için satın alınan devre mülk tapusu almak için şu belgeler gerekiyor:

  • Devre mülk sözleşmesi, tapu kütüğünün beyanlar bölümüne eklenir
  • Nüfus cüzdanı ve pasaport
  • Tapu harcamalarının ödendiğini belgeleyen evraklar

Alıcı Taraf Sözleşmeyi Feshedebilir

Alıcı taraf, devre mülkün satın alınmasından itibaren 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe bildirmeden sözleşmeyi iptal edebilir. Böyle bir durumda gayrimenkulü satan, cayma hakkını kullanana devre mülk bedelini ve borç gösterir tüm evrakları iade etmesi gerekir. Alıcının cayma hakkından yararlanması için satıcı tarafa noter aracılığıyla bildirimde bulunması şarttır.

Devre Mülk Kiralama Süresi Nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 59. maddesine göre; devre mülk hakkının 15 günden daha az süreli olmaması ve yılın belirli dönemlerine ayrılması öngörülür. Devre mülk hakkı sahibi -sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa- bu hakkın kullanımını başkalarına devredebilir. Kanunun 64. maddesi çerçevesinde; sözleşme hükümleri gereğince devre mülk hak sahipleri kendilerine tahsis edilen ve tapu sicilinde gösterilen dönem süresi bitiminde kullandıkları bölüm ya da yapıyı boşaltmaları zorunludur.

Devre Mülkün Avantajları Nelerdir?

Devre mülklerin birtakım avantaj ve dezavantajlarından söz edilebilir. Her şeyden önce devre mülk ile daha uygun maliyetli tatil yapılabilir. Veya kişi daireyi kiraya verebilir. Tatil beldelerinde yatırım yapmak isteyenler, devre mülk yöntemini yaygın biçimde tercih ediyor. Bu uygulama şu avantajları sağlıyor:

Ekonomik Yatırım: Bir gayrimenkulü tamamen satın alma yerine belirli süreler kullanma imkânı veren bu sistem ile daha ideal bir bütçeyle gözde turizm beldelerinde tatil yapmak mümkündür. Söz konusu işlem aynı zamanda turizm sektöründe yatırım yapmak isteyenler için önemli bir fırsattır.

Tatil Fırsatları: Devre mülk sahipleri, gayrimenkullerini belirli bir süre kullanırken, aynı zamanda farklı turizm beldelerinde tatil olanağı bulabilirler. Kişi bu alternatif sayesinde her yıl aynı kentte tatile gidebileceği gibi devre mülkünü kiraya vererek farklı lokasyonları da düşünebilir. Hak sahipleri ayrıca gayrimenkullerinin kullanımını uzun soluklu planlayarak düzenli bir tatil yapma fırsatları yakalayabilir.

Kira Getirisi: Devre mülk farklı gerekçelerle kimi dönemler kullanılmayabilir. Hak sahipleri -kullanma haklarının olduğu tarihlerde- evlerini kiraya vererek, ek bir kazanç sağlayabilir.

Devre Mülkün Dezavantajları

Devre mülkün kimi dezavantajları da içerir. Bundan dolayı mülk sahibi olmadan önce iyi araştırma yapılması yararlı olacaktır. Sözleşme sorunları, sınırlı kullanım hakkı ve değer kaybı gibi konuları içeren devre mülkün dezavantajları şu şekilde:

Kısıtlı Kullanım Hakkı: Bilindiği üzere devre mülk çok ortaklıdır. Dolayısıyla kullanıcılar mülk üzerinde tam kontrol sahibi olamazlar. Sınırlı bir yetkiye sahip olma durumu mekanla ilgili kimi kararları almada güçlüklere yol açabilir. Gayrimenkulü belirli tarihlerde kullanma zorunluluğu tatil planlarını esnetmede dezavantaj oluşturabilir.

Sözleşme Sorunları: Mülk hakkı sözleşme kapsamında tek bir kişiye bağlı değildir. Birden fazla kişinin mülkü belli bir süreliğine kullanması anlamına gelen bu tablo dolayısıyla işletme masraflarının paylaşılması sorunlara neden olabilir. Örneğin; hak sahiplerinden biri, ödemelerini yapmadığı zaman diğer ortaklar bu masrafları üstlenmek zorunda kalabilir. Benzeri sebeplerden devre mülk satışlarından problemler yaşanabilir.

Değer Kaybı: Mülk sahipleri kullanım dönemlerinde yeterli bakımı yapmadıkları takdirde konut değer kaybedebilir. Bu ise mülk sahiplerinin yatırım beklentileri için ciddi bir risktir. Kimi zaman devre mülkün konumu da konutun güncel değerini düşürebilir.

Devre Mülk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devre mülk satın alınmadan önce birtakım hususlara dikkat edilmelidir. Bu başlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sözleşme ayrıntılı şekilde okunmalı
  • İşletme masrafları ve fiyat ödeme planı incelenmeli
  • Devre mülkü satan firma hakkında bilgi edinmeli
  • Tesisin niteliği ve bakımı konusunda fikir sahibi olunmalı
  • Mekânın konumu, konforu, güvenlik, temizlik ve aktivite seçenekleri değerlendirilmeli
  • Konutun satış koşulları araştırılmalı
  • Yönetim, tatil tarihleri, işletme masrafları, satış koşulları iyi irdelenmeli

Sosyal Medyada Paylaş

Copyright © 2024 HANDAN KARAY İNŞAAT. Tüm Hakları Saklıdır.

<